Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Οδηγός αυτοκτονίας...

Κρίμα... Χάσαμε δικό μας ματς. Αναστήσαμε τους πεθαμένους και λαβωμένους από τραυματισμούς Ισπανούς, αφού δεν κάναμε όσα έπρεπε να κάνουμε και λέγονταν πριν το ματς. Έτσι ηττηθήκαμε με 73-71 χαρίζοντας στους Ισπανούς μια νίκη - πρόκριση στον ημιτελικό. Υπερηφάνεια και μόνο για την ομάδα μας για τη συνέχεια στη διοργάνωση και για το μέλλον! Αλλά η κριτική, κριτική...
Τι έφταιξε... 
Το φοβηθήκαμε... Δεν ξεδιπλώσαμε απλόχερα το ταλέντο μας και βγάλαμε λίγο το κόμπλεξ που έχουμε απέναντι στους Ισπανούς. Πήγαμε συγκρατημένοι. Ο μόνος που φάνηκε πως δεν τον διακατέχει σύμπλεγμα προϊστορίας μεταξύ των δύο ομάδων ήταν ο νέος αυτής, εν ονόματι Γιάννης Αντετοκούνμπο, που έκανε πράγματα και θαύματα στο παιχνίδι (12 π. - 17 ρ. τα 8 επιθετικά - 2 κοψ.). Εξαιρετική εμφάνιση και από τον Νικ Καλάθη, που ήταν πανταχού παρών σε άμυνα και επίθεση, ενώ πήρε κρίσιμα σουτ και έκλεψε τη μπάλα σε κρίσιμα σημεία του αγώνα. Πολύ ουσιαστικός επιθετικά και ο Πρίντεζης (13 π.), που σκόραρε σημαντικά καλάθια.

Ξεκάθαρα ο Κατσικάρης φοβήθηκε το ματς και έκανε πολύ μικρο rotation, παίζοντας το ματς ουσιαστικά με 7 παίκτες. Οι Καλάθης - Σπανούλης - Αντετοκούνμπο - Πρίντεζης - Κουφός (που αποτελούσαν και τη βασική 5αδα) έπαιξαν 30+ λεπτά έκαστος (από 31'-34'). Μπήκε 9' ο Μπουρούσης, 18' ο Ζήσης και υπόλοιποι είχαν... φιλική συμμετοχή.

Οι παίκτες που δεν εμπιστεύτηκε...
Γιατί δεν έβαλε το Σλούκα; Μαρκάρει πιο καλά από το Σπανούλη και έχει και έχει και καλό σουτ. Χρειαζόταν η Εθνική ένα καθαρό μυαλό και φρέσκα πόδια στο 2ο ημίχρονο. 

Γιατί δεν έβαλε το Μάντζαρη; Θα μπορούσε να πιέσει και να κουράσει πολύ τα αντίπαλα γκαρντ. Στα φιλικά δείξαμε ότι με το ρόστερ που διαθέτουμε μπορούμε να πιέσουμε σε όλο το γήπεδο με το ρόστερ που διαθέτουμε. Και ο Παπ μπορούσε να μπει και να πιέσει στην άμυνα και να δοκιμαστεί έστω και για 3'-4', ξεκουράζοντας παράλληλα και τον Αντετοκούνμπο.

Γιατί δεν έβαλε τον Καϊμακόγλου να μαρκάρει και να σπρώξει τον Ρέγιες στο τέλος 3ου και στις αρχές του 4ου δεκαλέπτου, όταν ο Γκασόλ είχε βγει για τις τελευταίες ανάσες και η Ισπανία έπαιζε με δύο 4άρια. Σε εκείνο το 5λεπτο ο έμπειρος Ρέγιες έκανε πάρτι με τον Κουφό. Του πήρε φάουλ μαζεμένα (κέρδισαν 4 ομαδικά στην ίδια επίθεση - έχοντας το bonus βολών 9' πριν τη λήξη του αγώνα), του πήρε επιθετικά ριμπάουντ, του έβαλε καλάθια και έδωσε ένα καλό προβάδισμα στην Ισπανία. 
Το κλειστό rotation...
Ενώ καταφέραμε το 39-32 του ημιχρόνου να το κάνουμε 55-57 παίζοντας πολύ καλό μπάσκετ στο 3ο δεκάλεπτο, η αγχωτική εμφάνιση μας στο 4ο, οι κακές επιλογές στη επίθεση, σε συνδυασμό με τις λάθος επιλογές Κατσικάρη, μας άφησαν πίσω στο σκορ και να κυνηγάμε να μαζέψουμε το 68-61. Το κλειστό  rotation του coach, έφερε σωματική και κυρίως πνευματική κόπωση στη βασική 5αδα, με αποτέλεσμα να κάνουμε κρίσιμα αβίαστα λάθη και να χάνουμε κατοχές. Δύο φορές ο Αντετοκούνμπο έκανε βήματα (τη μια σε αιφνιδιασμό) ενώ θα είχε σκοράρει, ο Καλάθης πήρε κρίσιμο επιθετικό ριμπάουντ και δεν ήξερε τι να κάνει τη μπάλα, υποπίπτοντας σε βήματα. Ο Σπανούλης έχασε 2 εύκολα σουτ από μέση απόσταση με ταμπλό και ένα φαινομενικά εύκολο drive.

Τι δεν κάναμε...
Μας πήγαν στο παιχνίδι τους και όχι εμείς στο δικό μας. Οι Ισπανοί όλο το τουρνουά το έχουν βγάλει με 8 παίκτες. Είναι γνωστές οι απουσίες τους. Αντίθετα εμεις κατεβάσαμε υπερπλήρη 12αδα με 2-3 παίκτες σε κάθε θέση. Τραυματισμούς δόξα το Θεό δεν είχαμε, και πάμε και παίζουμε με 7 παίκτες; Έπρεπε να πιέσουμε (ίσως και από την αρχή) full court (όπως κάναμε σε πολλά φιλικά) και να τους κουράσουμε. Να ασκήσουμε πολύ πίεση στη μπάλα χαλώντας το παιχνίδι τους και να πάνε σε δύσκολα σουτ. Αντίθετα η άμυνά μας ήταν νωθρή και φοβισμένη, ειδικά στο 1ο ημίχρονο.
Όλο το παιχνίδι των Ισπανών ήταν ένα κεντρικό πικ εν ρολ του PG (συνήθως Ροντρίγκες) με τον Γκασόλ. Χωρίς τρομερά συστήματα, χωρίς τίποτα. Και όμως με τίποτα δεν μπορέσαμε να το αντιμετωπίσουμε. Φάγαμε 27 πόντους από τον Γκασόλ και ησυχάσαμε... Οι Μίροτιτς και Ρέγιες επίσης μας έκαναν ζημιά, ο πρώτος σκοράροντας πολύ και από την περιφέρεια, ο 2ο όπως προαναφέραμε, κράτησε ζωντανούς τους Ισπανούς στο 4ο δεκάλεπτο. Λέγαμε δηλαδή πως μετά από χρόνια κατεβάσαμε σε διοργάνωση δύο ισάξια 5άρια, όντας δυνατοί στη ρακέτα και πληγωθήκαμε τελικά από αυτό το σημείο, δηλαδή από τους αντίπαλους ψηλούς. Κατάφεραν να φορτώσουν το Μπουρούση με φάουλ και ουσιαστικά να τον βγάλουν εκτός παιχνιδιού. Πρακτικά στο 2ο ημίχρονο δεν αγωνίστηκα καθόλου και μας έλειψαν πολύ το μυαλό και ικανότητες του.

Λάθος timing του coach που πάει και μου βάζει τον Περπέρογλου τελευταία φάση του 3ου δεκαλέπτου για να πάρει το σουτ και στο 4ο μετά από 2' τον βγάζει. Κρύος μπήκε, κρύος βγήκε.  Ήταν εκτός παιχνιδιού και φάνηκε. Δυσκολεύτηκε να προσαρμοστεί.  Δεν ήταν σωστό το timing...

Έπρεπε να τους παίξουμε εμείς με το παιχνίδι τους και να τους τρέξουμε. Πήγαμε πολύ αργά σε σετ επιθέσεις παίζοντας πολύ προβλέψιμα και ταλαιπωρώντας την μπάλα. 

Από τους κρισιμότερους παράγοντες της ήττας; Οι πολλές χαμένες βολές. Δεν έπαιξαν με φάουλ οι Ισπανοί και δε μας έδωσαν βολές, αν και το είχα πιθανό να το εντάξουν στη στρατηγική τους, μιας και δεν είμαστε εύστοχοι στις βολές. Έτσι και έγινε. Είχαμε 4/9 (44%). Ρίχνοντας μια ματιά στη στατιστική, βλέπουμε ότι σε όλα είμαστε καλύτεροι, εκτός από τις βολές (και τα τρίποντα αλλά με μικρή διαφορά). Ξεκάθαρα αυτοκτονήσαμε χάνοντας βολές, για ακόμα μια φορά...

Η εξέλιξη
Αρχικά προσπαθήσουμε να ποστάρουμε τον Αντετοκούνμπο με τον Ρούντο, αλλά δε βγήκε και πολύ. Οι Ισπανοί παίζουν με πολλά σουτ. Μείναμε πίσω στο σκορ (8-2) αλλά το μαζέψαμε άμεσα με καλάθια από Πρίντεζη και Σπανούλη (8-8 και 12-12). Καλό ματς από Αντετκούνμπο αλλά κάνει και λαθάκια. Μπήκε ο Μπουρούσης στο 8'. Η μόνη αλλαγή στο 1ο δεκάλεπτο του Κατσικάρη. Σταθήκαμε καλά. Μόλις 2 ομαδικά φάουλ (δείγμα χαλαρότητας στην άμυνα). Σκορ δεκαλέπτου 14-14.

Στο 2ο δεκάλεπτο ξεκινάμε καλά. Ζήσης, Σλούκας και Καϊμακόγλου μέσα για το rotation. Μας πλήγωσε ο Ρέγιες στα επιθετικά ριμπάουντ. Σχήμα με 3 γκαρντ στο 15'. Ο Ζήσης κινήθηκε σε ρηχά νερά. Δεν έβαλε τα σουτ που βάζει (0/3 τριπ.). Να και η ζώνη από τους Ισπανούς. Χάσαμε όμως τα δίποντα. Με καλάθια του Πρίντεζη μένουμε ζωντανοί. Εφαγε τα πικ εν ρολ ο Κουφός απο Γκασόλ. Ροντρίγκες - Γκασόλ έκαναν θραύση στο Ισπανικό πικ εν ρολ που δεν είχαμε λύση και φάγαμε πολλά καλάθια για το 39-30. Εκεί ίσως χρειαζόταν να μπει ο Μάντζαρης. Σκορ ημιχρόνου 39-32. 
Το 3ο ήταν το καλό μας δεκάλεπτο. Βγάλαμε ενέργεια από την άμυνα και πήραμε σκορ στην επίθεση. Τρομερός ο Αντετοκούνμπο. Πανταχού παρών. Κλέβει, ταπώνει, τρέχει, σκοραρει, παίρνει ριμπάουντ. Με τρίποντο του Καλάθη ισοφαρίζουμε σε 42-42 και με τον ίδιο ηγέτη προσπερνάμε για το 42-46. Ο Νικ διαβάζει σωστά τις φάσεις και μοιράζει τη μπάλα. Βάζει τα σουτ. Μαρκάρει καλά. 

Η ομάδα από το -7 πήγε στο +4. Κάπου εκεί ήθελε φρεσκάρισμα, καθώς άρχισαν να κουράζονται. Η μόνη αλλαγή του coach είναι αυτή του Μπουρούση. Παίξανε ξανά ζώνη οι Ισπανοί, αλλά τη σπάσαμε εύκολα και κρατούσαμε σταθερά το προβάδισμα των +4.  

Μπηήκε ο Ρέγιες στο 29' να ξεκουράσει το Γκασόλ (καταλυτικό για την εξέλιξη του ματς όπως αποδείχθηκε). Κακή επιλογή να μπει ο Περπέρογλου πρώτη φορά στο 29'. Ίσως καλύτερα να έβαζε το Σλούκα που είχε πάρει χρόνο στο 1ο ημίχρονο και είχε την ψυχολογία του αγώνα. ο Κατσικάρης για λίγο βάζει και Καϊμακόγλου. Αμφότεροι δε βοήθησαν πολύ. Σκορ 3ου δεκαλέπτου 55-57. 

Το 4ο δεκάλεπτο δε μας πήγε τίποτα καλά... Τα σουτ δε μπήκαν. Μας πήραν 4 φάουλ στην ίδια επίθεση με Ρέγιες από το 1ο λεπτό της περιόδου. Εκδηλώσαμε δύσκολες επιθέσεις και σκοράραμε με το σταγονόμετρο. Ο Ρέγιες εχει διαβάσει τα αργά πόδια του Κουφού και τον παίζει ένας προς έναν, κερδίζοντάς τον. Σε αυτό το διάστημα μείναμε πίσω στο σκορ. 

Στο 64-60, 2 τρίποντα του Ζήση στην ίδια φάση ήταν άστοχα, που θα μπορούσαμε να πλησιάσουμε. Χάσαμε και τα αμυντικά ριμπάουντ. Υπέπεσε 2 φορές σε βήματα Αντετοκούνμπο. Εύκολα το 5ο φάουλ ο Μποτρουσης με του μπαίνει στο 36' (με το που μπήκε στην ίδια φάση βγήκε). Στοίχισε το καθαρό μυαλό του καθώς ο Κουφός είχε θέματα στην άμυνα και είχε κουραστεί. Χάνουμε συνεχώς καλάθια. Λάθος και του Καλάθη σε επιθετικό ριμπάουντ. 

Σοκαριστικό... Στην 4η περίοδο μέχρι το 39' είχαμε μόλις 4 πόντους! Δεν παίρνεις έτσι ένα ματς... Και τι ματς... Αλλά φανταστείτε πόσο "τελειωμένοι" ήταν οι Ισπανοί που παραλίγο να τους πάρουμε στο χειρότερό μας ματς. 

Ένα κρεσέντο του Καλάθη με κλεψίματα και 7 σερί πόντους προσπαθούμε να το γυρίσουμε στο τελευταίο λεπτο. Βάζουμε μάλιστα το τρίποντο του Νικ για το 70-68 και καπάκι τρώμε αιφνιδιασμό από άουτ. Αυτό δείχνει και την έλλειψη συγκέντρωσης που είχαμε. Αναγκάζεται ο Νικ να κάνει το 5ο του φάουλ μη επιτρέποντας στον Ροντρίγκες να σκοράρει. Γίνεται όμως το 72-68 με τις βολές. Τρίποντο του Σλούκα στην επόμενη φάση για το 72-71. Φάουλ στο Γκασόλ στα 2,7". Βάζει την 1η, χάνει τη 2η. Ριμπάουντ του Αντετοκούνμπο που σουτάρει πίσω από το κέντρο αλλά αστοχεί και αντίο 4αδα...

Official FIBA Report

SPAIN HANG ON TO CLINCH SEMI-FINAL SPOT

Spain clung on despite a late rally from Greece to triumph 73-71 in Lille on Tuesday and reach the EuroBasket 2015 semi-finals.

Turning Point: Spain trailed by two points entering the final stanza, but their intent was clear as they attacked the paint, drawing four fouls in the first 59 seconds to put Greece on the back foot. The Greeks only added three points during the opening 6:42 of the final stanza as the momentum changed hands. Fotis Katsikaris' side hit back late on as Spain began to show signs of nervousness with sloppy turnovers before Pau Gasol missed a late free throw to give Giannis Antetokounmpo a half-court shot at the win, but he was off the mark.

Stats Don't Lie: Yannis Bourousis was limited to just 9:13 of action before fouling out with more than three minutes remaining and his team trailing by four points. This increased the load on Kostas Koufos (30:41), Georgios Printezis (34:08) and Antetokounmpo (34:10) as they tried to content Spain's aggressive frontline. Before this game Vassilis Spanoulis was the only Greek player averaging more than 26 minutes before this game.

Game Hero: All the talk before this contest was that the 35-year-old Pau Gasol needed more help from his team-mates if Spain's run was to continue. Nikola Mirotic stepped up his scoring to 18 points while Victor Claver and Felipe Reyes were tireless in the paint, but again, the Spanish would surely have fallen short were it not for their leader. Gasol finished 27 points and nine rebounds in another assured display.

The Bottom Line: The Spanish advance to a ninth consecutive EuroBasket semi-final, just, and are guaranteed a place in next summer's Olympic Qualifying Tournament, at the very least. Greece's unbeaten run comes to an end as their poor start to the fourth quarter ultimately cost them and they may wonder what may have been having still pushed Spain so close. They can still reach Rio 2016, however, with one more win in Lille securing their place in the qualification tournament.

The Said: "With so many of our great players out, [reaching the semi-finals] is a great, great accomplishment" - Spain coach Sergio Scariolo

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Devotion