Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2015

Ψεκάστε, σκουπίστε, περάσατε στους 8

Εύκολα παρακάμψαμε το εμπόδιο των Βέλγων στη φάση των 16 του Ευρωμπάσκετ αφού η Εθνική επέβαλε το παιχνίδι της, κερδίζοντας τους με 75-54. Έτσι προκριθήκαμε στα προημιτελικά όπου την προσεχή Τρίτη θα αντιμετωπίσουμε την Ισπανία (19:30) στο απόλυτο ματς, διεκδικώντας πλέον την είσοδό μας στο βάθρο των μεταλλίων. Χωρίς να υπήρξε κάποιος που να υστέρησε, οι Κουφός (MVP), Μπουρούσης, Σπανούλης, Πρίντεζης, Αντετοκούνμπο είχαν σημαντική συνεισφορά στη νίκη. Ο Κατσικάρης χρησιμοποίησε και τους 12 παίκτες που διαθέτει η ομάδα.

Η Ανάλυση
Ξεκινήσαμε πολύ "αυστηρά" να παίξουμε όλα τα plays μας με το Σπανούλη, κυρίως με πικ εν ρολ με τον Κουφό, είτε τελειώνοντας ο Κουφός τη φάση, είτε με σπλιτ πάσα έξω στην περιφέρεια όπου τις περισσότερες φορές αποδέκτης ήταν ο Αντετοκούνμπο για τρίποντο, όμως ήταν αρχικά άστοχος (1/3 τριπ.). 
Μόλις μπήκαν στα plays ο Καλάθης και ο Πρίντεζης, αμέσως πήραμε εύκολους πόντους. Εξαιρετικό ματς από τον Κουφό, που παίρνει τα επιθετικά ριμπάουντ και τελειώνει τις φάσεις με πολύ ενέργεια στο παιχνίδι του. 

Στο 2ο δεκάλεπτο κάναμε πιο ορθολογικό το παιχνίδι μας. Η ομάδα βελτίωσε την κυκλοφορία της στην επίθεση με τους Ζήση και Σλούκα και κάνοντας ένα ξέσπασμα, φτάσαμε στο +8 (23-15) με τρίποντο του αρχηγού. Σε εκείνο το σημείο οι Βέλγοι επέλεξαν να γυρίσουν σε άμυνα ζώνης, κάτι που μας δυσκόλεψε αρκετά. Μας ανάγκασαν σε λάθος πάσες, βγάζοντας και 2 αιφνιδιασμούς. Έτσι με σερί 6-0 δε μας άφησαν να πάρουμε ισχυρό προβάδισμα. Η αποτελεσματική τους άμυνα, τους έδωσε και ενέργεια στην επίθεση. Κολλήσαμε στη ζώνη και μείναμε μπροστά στο σκορ με αποσπασματικά σουτ. 

Έπρεπε να βάλει ο Κατσικάρης πιο άμεσα τον Πρίντεζη που κινείται και διαβάζει καλά τη ζώνη. Ο Καϊμακόγλου δε βοήθησε πολύ σε αυτό το κομάτι, υποπίπτοντας σε λάθη. Προς το τέλος του δεκαλέπτου μπήκαν οι υπόλοιποι βασικοί για να αλλάξουν το ρυθμό, αλλά μάταια. Ο Σπανούλης έχει κλειστεί καλά, υποπίπτει σε λάθος πάσες. Τα παλικαρίσια καλάθια του Κουφού μας κρατούν μέσα στο παιχνίδι. Σκορ ημίχρονου 34-31. Μέτριο ημίχρονο για την Εθνική. 

Ξεκινάμε το 2ο ημίχρονο με κίνηση ματ του Κατσικάρη να δοκιμάσει σχήμα με 3 γκαρντ (Καλάθη, Σλούκα, Σπανούλη), Αντετοκούνμπο στο 4 και Κουφό, προφανώς για καλύτερη κυκλοφορία και σπάσιμο της ζώνης, αλλά και καλύτερο περιφερειακό σουτ. Αλλά οι Βέλγοι έπαιξαν αρχικά man to man. 

Το σχήμα αυτό έδωσε ενέργεια και φόρτωσε γρήγορα τους Βέλγους με 4 ομαδικά ήδη από το 23'.  Το εκμεταλλευτήκαμε στο έπακρο, με τον Πρίντεζη να κερδίζει φάουλ και βολές από επαφές, όπως και ο Σλούκας. Ξεφύγαμε στο σκορ και οι Βέλγοι επέστρεψαν στο 25' σε άμυνα ζώνης, αλλά αυτό τη φορά είχαμε λύσεις. Είτε με σουτ (Σπανούλης - Αντετοκούνμπο), είστε με drive (Σλούκα - Σπανούλη), διασπάσαμε πολύ εύκολα τη βελγική άμυνα, καθώς άρχιζαν και να κουράζονται και να χάνουν έτσι και την αυτοσυγκέντρωσή τους στην επίθεση. Η μόνη επιθετική επιλογή των Βέλγων ήταν τα τρίποντα, καθώς σε κάθε επίθεση εκτελούσαν από τα 6,75 μ. Ευτυχώς για εμάς ήταν άστοχοι και έτσι χτίσαμε μεγάλη διάφορα. Σκορ 3ου δεκαλέπτου 57-42. 

Ίδιο το σκηνικό και στο 4ο δεκάλεπτο. Οι Βέλγοι ακόμα σουτάρουν... Δεν τους μπαίνουν και κάπου εκεί το παράτησαν. Στο 35' ο Λοτζέσκι έβαλε το 1ο τους καλάθι για το 4ο δεκαλεπτο. 
Με άλλη ψυχολογία πλέον, περνάμε τη μπάλα από τοτο 5 και φτιάχνουμε ωραίο παιχνίδι. Μακράν δεν είχαμε αντίπαλο στο 5. Μπουρούσης, Κουφός σε άμυνα και επίθεση έκαναν πάρτυ. Αυτό ήταν και ένα από τα κλειδιά της νίκης. 

Χάρη στη ρελάνς που κάναμε στο 2ο ημίχρονο, πήραμε εν τέλει εύκολα το ματς. Το έχουμε ξαναγράψει στο blog. Το βάθος του πάγκου που έχουμε μας δίνει το πλεονέκτημα να παίζουμε 35+ λεπτά σε υψηλό ρυθμό. Όλοι οι αντίπαλοί μας ως τώρα δε είχαν το αντίστοιχο ρόστερ για να μας κοντράρουν. 
Από δω και στο εξής ξεκινάει το πραγματικό τουρνουά... Οι αντίπαλοι που ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε είναι κλάσεις ανώτεροι από τους προηγούμενους.

Ο αγώνας της Τρίτης με την Ισπανία είναι ο πιο δύσκολος που θα έχουμε δώσει ως τώρα λόγω ποιότητας αντιπάλου και της προϊστορίας μεταξύ μας. Αν τους κερδίσουμε, μπροστά μας θα συναντήσουμε το νικητή του αγώνα Γαλλία - Λετονία στον ημιτελικό. Η Σερβία από το άλλο path για τον τελικό, είναι το ακλόνητο φαβορί με το μπάσκετ που παίζει. 

Συνεπώς Ισπανία, Γαλλία, Σερβία (εφόσον προκριθούμε τα δύο τελευταία) είναι τα ματς που θα δείξουν αν είμαστε όντως για μεγάλα πράγματα σε αυτό το τουρνουά...

Το Ευρωμπάσκετ τώρα αρχίζει!

Official Report

GREECE TOO MUCH FOR BELGIUM


Greece reached the EuroBasket 2015 quarter-finals after overpowering Belgium 75-54 behind a dominant second half display in Lille on Saturday.

Turning Point: Only three points separated the teams at half-time. But Greece switched to a smaller line-up in the third quarter and this allowed them to beat their defenders off the dribble and create great looks close to the basket. Fotis Katsikaris' side used a 21-3 run into the fourth quarter to establish a 65-42 advantage while Belgium could not recover as they endured nine scoreless minutes.

Stats Don't Lie: Greece were successful with nine of their 13 field-goal attempts during the third quarter thanks to increased penetration and smart interior passing. They scored 12 points in the paint in that time before increasing the deficit in the fourth quarter.

Game Hero: This was a typically balanced Greek display, which in truth, is a key part of the reason they were able to pull away after half-time. Kostas Sloukas' performance did not jump off the stats sheet, as he totalled six points, three rebounds and two assists, but he was particularly effective in the decisive third quarter, as he played all 10 minutes.

The Bottom Line: Belgium's impressive run comes to an end after they came up against an opponent who just had too many ways to hurt them. Greece continue on, unbeaten in six games, and will be delighted with the way they could call on so many different players at different stages in the game to make the necessary adjustments. They return to the last eight after missing out in 2013.

They Said: "We were all scoring evenly, that's what good teams do. Any given player at any given time can have a a big game for us. That's our mindset" - Nick Calathes

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Devotion