Κυριακή 15 Σεπτεμβρίου 2013

Ρίξε στα λασπόνερα...

Για ακόμα μια φορά αποδείχθηκε πως μπάσκετ δεν παίζουν ούτε τα ονόματα, ούτε οι αποδόσεις, αλλά οι παίχτες στο παρκέ.

Ότι χτίσαμε γράφοντας ιστορία το βράδυ της Πέμπτης με τη νίκη επί της Ισπανίας, το γκρεμίσαμε σήμερα με την ήττα μας 65-73 από τη Σλοβενία.

Σε αυτό το τουρνουά αντί να αναδείξουμε την ποιότητά μας, αναδείξαμε παίκτες σαν τον Koponen και τον Dragic (με 29 και 28 πόντους αντίστοιχα). Και γράφω σε αόριστο χρόνο, διότι η πρόκριση στους 8 καλύτερους της διοργάνωσης δεν εξαρτάται μόνο από εμάς. Ευελπιστούμε αφενός τη Δευτέρα σε δική μας νίκη απέναντι στους Κροάτες (πρωτοπόρους της βαθμολογίας) και αφετέρου σε ήττα των Ισπανών από του Ιταλούς. Υπαρκτό σενάριο, αλλά με μικρές πιθανότητες...
Πήραμε τα δύσκολα (θεωρητικά) ματς με Τουρκία και Ρωσία και χάσαμε τα εύκολα (θεωρητικά) από Φινλανδία και Ιταλία. Η ήττα από τη Φινλανδία είναι αυτή που ουσιαστικά μας πετάει έξω από τη συνέχεια της διοργάνωσης. Καταφέραμε να κάνουμε ομάδα και τους Φινλανδούς που είναι η τρωτέζα της δεύτερης φάσης. 

"Τις πταίει;" Λίγο από όλα. Λίγο η ατυχία, λίγο το κακό κοουτσάρισμα, λίγο οι τραυματισμοί, λίγο... λίγο... λίγο.... 

Το πιο βασικό όμως, που παραδέχτηκαν και οι διεθνείς στις δηλώσεις τους, ήταν πως στα ματς που θεωρούσαμε δεδομένα, ήμασταν χαλαροί θεωρώντας πως θα τα κερδίσουμε κοιτώντας στα ματιά τους αντιπάλους μας, όταν αυτοί τα έδιναν όλα στον αγωνιστικό χώρο. Τους αφήναμε να κάνουν το παιχνίδι τους, έβρισκαν ρυθμό, έβαζαν τα σουτ (ακόμα και μαρκαρισμένοι) και η συνέχεια είναι γνωστή... 

Κάπως έτσι έγινε και απόψε στον αγώνα με τη Σλοβενία. Σε όλα τα ματς ξεκινήσαμε νωθρά, έτσι και σε αυτό. Απλά υπήρξε τελικά μια διάφορα: Αποφασίσαμε να παίξουμε δυνατά και μαχητικά μέσα στη διάρκεια του αγώνα και συγκεκριμένα στα μέσα του 3ου δεκαλέπτου και μετά, και όχι αφού τελείωσε το ματς! Τρέξαμε, αλλά δεν προλάβαμε το τρένο για τους προημιτελικούς... 

Κάπως έτσι κύλησε... 
Αρχική 5άδα: Ζήσης, Σπανούλης, Παπανικολάου, Πρίντεζης και Μπουρούσης. Πρακτικά ο Καββαδάς ξεκίνησε αλλά μπήκε ο Μπουρούσης για το τζάμπολ.

Νωθρό (όπως πάντα) το ξεκίνημα της εθνικής. Αν και σωστή η αντιμετώπιση του σκριν στον Goran Dragic περνώντας ο αμυντικός από πίσω για να μην του επιτρέψει τη διείσδυση (αγαπημένο του παιχνίδι), κατάφερε να βάλει 2/2 γρήγορα τρίποντα και τον αφήσαμε να νιώσει "ζεστός". Έτσι με 11 σερί δικούς του πόντους κάνει το σκορ 4-11 για τους Σλοβένους. Συνέχισε το σκοράρισμα ο αδερφός του Zoran και σε συνδυασμό με την κακή μας άμυνα και τις λάθος επιλογές στην επίθεση, γράφτηκε το 13-26 της 1ης περιόδου.
Εκεί κάπου περιμένεις οι παίκτες να πουν: "τι γίνεται ρε παιδιά... από αυτούς θα χάσουμε;" και να μπουν σαν κέρβεροι μέσα να το γυρίσουν. Κάτι τέτοιο δεν έγινε. Εξακολουθεί η εθνική επιθετικά να φοβάται να περάσει τη μπάλα στη ρακέτα, παιχνίδι που ξέρει πολύ καλά να κάνει κυρίως με το Μπουρούση και έχει επιλέξει σε όλη τη διάρκεια του τουρνουά, με αποτέλεσμα να παίρνουμε αρκετές τραβηγμένες επιθέσεις με βεβιασμένα σουτ. Αρκετοί πόντοι έχουν έρθει με βολές από φάουλ αφού οι Σλοβένοι αδυνατούν να παίξουν καθαρές άμυνες. Ευτυχώς ήμασταν αρκετά εύστοχοι στις βολές. Το μεγάλο πρόβλημα της εθνικής σε όλο το 1ο ημίχρονο, τα αμυντικά ρημπάουντ. Δώσαμε στους αντιπάλους πολλές δεύτερες και τρίτες επιθέσεις. Απόρροια αυτών: σκορ ημιχρόνου 27-43. 

Άσχημα ξεκινάει και η 3η περίοδος... Η κακή αγωνιστική μας εικόνα συνεχίζεται για 6 λεπτά ακόμα και οι Σλοβένοι διευρύνουν τη διαφορά στους +26 (34-60). Με 4 φάουλ Ζήσης και Μπράμος. Κερασάκι στην τούρτα και ο σοβαρός τραυματισμός του Παπανικολάου που χάνει το υπόλοιπο του αγώνα. 
Στο σημείο αυτό ξεκινάει η τρομερή επιστροφή των διεθνών μας. Φαίνεται πως είναι αποφασισμένοι να τα δώσουν όλα. Ο Μπουρούσης πραγματικά παίζει ξύλο, ο Σλούκας πιέζει πολύ στην άμυνα. Με σερί 16-2 μαζεύουμε τα κομμάτια μας και πάμε στην 4η περίοδο να τα παίξουμε όλα για όλα! Σκορ 3ου δεκαλέπτου 46-62.
Ξεκινά η 4η περίοδος με σερί 9-2 για την εθνική και ψαλιδιίζει ακόμα πιο πολύ τη διαφορά (55-64, στο 35'). Ο Σπανούλης έχει κουραστεί, ουσιαστικά δε μπορεί να μαρκάρει άλλο και κρατάει δυνάμεις μόνο για την επίθεση. Με λέι απ του Φώτση πλησιάζουμε σε απόσταση 2 καλαθιών 62-68. Εκεί δε μας ήθελε... Ύστερα από χαμένα τρίποντα των Lacovic και Nachbar, έχουμε την ευκαιρία να "σκοτώσουμε" τους Σλοβένους σε αιφνιδιασμό με τον Καϊμακόγλου, ο οποίος διστάζει να κάνει το drive και αστοχεί σητ συνέχεια σε ελεύθερο τρίποντο 1:23 πριν τη λήξη. Παρά το επιθετικό ρημπάουντ του Φώτση, ο Σπανούλης κάνει κρίσιμο λάθος πασάροντας στην αγκαλιά των Σλοβένων που με αφινιδιασμό κάνουν το 62-70. Κάπου εκεί τέλειωσε μια από τις πιο επικές ανατροπές στην ιστορία της εθνικής... Τελικό σκορ (μετά από τα φάουλ σκοπιμότητας) 65-73. Ήττα για την εθνική που μόνο με "τριπλό θαύμα" θα περάσει στους 8.
Ο τραυματισμός του Κώστα Παπανικολάου
Διακριθέντες εθνικής
1ος σκόρερ: Σπανούλης 21 π. 
1ος ρημπάουντερ: Σπανούλης 8 ρ. 



Στα +
- η αγωνιστική επιστροφή από το 26ο λεπτό και το -26.

Στα -

- τα αμυντικά ρημπάουντ
- τα 6 λάθη Σπανούλη, πολλά από αυτά κακές πάσες σε κρίσιμες επιθέσεις
- 60% ευστοχία στα τρίποντα του G.Dragic (28 π.) που είχε 20% ως τώρα στη διοργάνωση
- πήγαμε αποκλειστικά σε σετ παιχνίδι - δεν πρέπει να πήραμε πόντους από αιφνιδιασμούς
- τραυματισμός Παπανικολάου
- βάλτο το αγόρι μου! (Καϊμακόγλου στο 1:23 πριν τη λήξη και πηγαίναμε στο -3)









Highlight της βραδιάς
Block Μπουρούση στον G.Dragic

Δείτε τα στιγμιότυπα του αγώνα στον παρακάτω σύνδεσμο:

Επόμενος αγώνας
Και εκτός απροόπτου ο τελευταίος τη Δευτέρα 16/9 στις 15:30 με την πρωτοπόρο της βαθμολογίας Κροατία.

Βαθμολογία
Μετά την ολοκλήρωση και της 2ης αγωνιστικής, η βαθμολογία έχει ως εξής:
Κροατία 7
Σλοβενία 7
Ιταλία 6
Ισπανία 6
Φινλανδία 5
Ελλάδα 5

Ζητάμε: Νίκη δική μας, ήττα Ισπανών από τους Ιταλούς και νίκη Σλοβενίας απέναντι στη Φινλανδία για να βγούμε 4οι και να πάμε στα προημιτελικά.

Ευχόμαστε το καλύτερο για την εθνική και καλή και γρήγορη ανάρρωση στους τραυματίες μας!

Για να απαλύνουμε τον πόνο μας, δείτε τι είχαμε κάνει στους Σλοβένους το 2007 σε μια αντίστοιχη (τότε επιτυχημένη) ανατροπή:
https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=JPW17dVbIC8


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Devotion