Δευτέρα 8 Σεπτεμβρίου 2014

Κρίμα, αλλά όχι άδικο...

Βαριά ήττα με 90-72 από τη Σερβία με κακή εμφάνιση από την Εθνική μας για τη φάση των 16 του Μουντομπάσκετ. Η απογοήτευση για τον αποκλεισμό είναι μεγάλη, γιατί με βάση την εικόνα που δείξαμε στη φάση των ομίλων, οι προσδοκίες ήταν μεγαλύτερες. 
Ο αντίπαλος όμως σήμερα ήταν διαφορετικός. Ήταν μια καθαρά ευρωπαϊκή - μπασκετική ομάδα που παίζει καλό μπάσκετ και βρέθηκε και στη μέρα τους. Χτες δεν κάναμε τίποτα από αυτά που κάναμε στα πέντε πρώτα ματς. Τίποτα δεν μας πήγε καλά. Οι Σέρβοι μας διάβασαν σαν "ανοιχτό βιβλίο" και μας έκλεισαν καλά. Είτε παίξαμε με αλλαγές στα πικ εν ρόλ, είτε όχι, πάντα διάβαζαν σωστά την άμυνά μας και μας πλήγωναν.

Στάθηκαν βέβαια και πολύ τυχεροί αφού τους βγήκαν σχεδόν όλα τα σουτ και οι περισσότεροι παίκτες τους βρέθηκαν σε εξαιρετική βραδιά. Ακόμα και τα τραβηγμένα στη λήξη των επιθέσεων, τους μπήκαν. Οι Έλληνες διεθνείς αντιθέτως, όσο έμεναν πίσω στο σκορ, τόσο έχαναν και την αυτοπεποίθησή τους. Δεν ήταν η μέρα μας....

Στο 1ο ημίχρονο ήμασταν διαρκώς κοντά στο σκορ. Δεν μπήκαμε τόσο δυνατά όπως στα προηγούμενα ματς με συνέπεια συνεχώς να κυνηγάμε στο σκορ. Μάλιστα στο 19´ προσπεράσαμε για πρώτη φορά με 41-42 από τρίποντο του Ζήση κρατώντας το προβάδισμα μόνο για 20". Το παιχνίδι ουσιαστικά χάθηκε στο 3ο δεκάλεπτο που κολλήσαμε επιθετικά. Οι Σέρβοι μας έπαιξαν πολύ καλές άμυνες και κάπου εκεί δείξαμε να υστερούμε σε ενέργεια. Δεν δείξαμε την ενεργητική επίθεση με την πολλή κινητικότητα που είχαμε στη Σεβίλλη, με τα ωραία κοψίματα και τo παιχνίδι στο low post. Έτσι μείναμε πίσω και στο σκορ και το άγχος, η πίεση και η έλλειψη καθαρού μυαλού μας κυρίευσαν. Οι Σέρβοι συνέχισαν να σκοράρουν ακάθεκτοι και σιγά σιγά έχτισαν διάφορα. Ο Μπουρούσης εξουδετερώθηκε πλήρως και ξέμεινε από ενέργεια στο 3ο δεκάλεπτο. Σε κάθε επίθεση έπεφταν πάνω του 2 και 3 αντίπαλοι  πάντα. Εκεί έπρεπε ο coach να βάλει 3-4 λεπτά τον Γλυνιαδάκη ή το Βουγιούκα. Δεν είχε τίποτα να χάσει. Το παιχνίδι μας με Μπουρούση είχε γίνει πολύ προβλέψιμο και εύκολα αντιμετωπίσιμο.

Επίσης έπρεπε να εμπιστευτεί περισσότερο και το Σλούκα που μπορούσε να δώσει σκορ και ρυθμό και να κουράσει περισσότερο και τον Τεόντοσιτς στην άμυνα, που πραγματικά χτες έκανε πολύ καλή εμφάνιση και έκανε την άμυνά μας "σουρωτήρι". Κέρδισε και έξυπνα φάουλ από τον Καλάθη και του πήρε τον αέρα εύκολα στο προσωπικό μαρκάρισμα, αναγκάζοντάς τον να βγει γρήγορα αλλαγή με 2 φάουλ.

Θα μπορούσε να παίξει κι ο Παπανικολάου περισσότερο. Δεν πήγε καλά βέβαια, έκανε και κάποια λάθη εύκολα, αλλά έχει μεγαλύτερη πείρα από τον Αντετοκούνμπο ο οποίος υπέπεσε τελικά σε 4 λάθη και του πήραν οι πιο έμπειροι Σέρβοι κάποια εύκολα φάουλ.

Η ομάδα όπως αναφέραμε και στη προηγούμενη ανάρτηση, είναι νέα και νεανική ομάδα που έχει προοπτικές βελτιώσεις. Έπαιξε καλό μπάσκετ στη διοργάνωση, αλλά για να προχωρήσεις σε έναν τέτοιο θεσμό θες και τύχη. Δυστυχώς χτες δεν ήταν με το μέρος μας. Κρατάμε τα θετικά και προχωράμε! 
Φοβερές σκηνές έξω από το γήπεδο μετά τη λήξη του αγώνα, με τους Έλληνες φιλάθλους να συγχαίρουν τη εθνική μας για την παρουσία τους. 


Η εξέλιξη του αγώνα
(από Naftemporiki.gr)
Κατώτερη των περιστάσεων παρουσιάστηκε η εθνική ομάδα στην 2η φάση του Παγκοσμίου Κυπέλλου της Ισπανίας (νοκ άουτ παιχνίδια), γεγονός που έφερε την ήττα από τη Σερβία με 90-72 και τον αποκλεισμό της από τη συνέχεια του τουρνουά.
Η «γαλανόλευκη» που γοήτευσε τους πάντες με τις εμφανίσεις της στην φάση των ομίλων (5Χ5), τόσο σε επιθετικό, αλλά κυρίως σε αμυντικό επίπεδο, βρέθηκε σε πολύ κακή μέρα σε άμυνα και επίθεση και σε συνδυασμό με τα πολύ καλά ποσοστά ευστοχίας των «πλάβι» ηττήθηκε από έναν αντίπαλο που σε καμία περίπτωση δεν είναι ανώτερός της, αλλά είναι εκείνος που θα συνεχίσει στα προημιτελικά της διοργάνωσης.

Εάν εξαιρέσει κανείς μία φορά στο ματς και συγκεκριμένα στο 19ο λεπτό, που η εθνική πήρε για πρώτη φορά το προβάδισμα (42-41) στο υπόλοιπο μέρος του αγώνα οι Σέρβοι ήταν μπροστά στο σκορ και είχαν τον απόλυτο έλεγχο.
Το ματς στην πρώτη περίοδο ήταν ντέρμπι με τους Σέρβους να παρουσιάζονται πιο συγκεντρωμένοι στο παιχνίδι τους, σε αντίθεση με την ελληνική ομάδα που ήταν νευρική, φανερά αγχωμένη και κακή στην άμυνα ένας προς έναν.
Ως συνέπεια των παραγόντων αυτών ήταν οι 23 πόντοι που δέχτηκε η «γαλανόλευκη» στο διάστημα αυτό, αλλά και τα δύο γρήγορα φάουλ του Νικ Καλάθη και τα τρία του Ιαν Βουγιούκα, γεγονός που υποχρέωσε τον Φώτη Κατσικάρη να αναπροσαρμόσει γρήγορα τα πλάνα του.
Οι «πλάβι» ξέφυγαν ακόμη και με 4 πόντους (21-17) λίγο πριν το τέλος του δεκάλεπτου, αλλά ο Πρίντεζης με έξι διαδοχικούς πόντους διατήρησε την εθνική μας ομάδα σε απόσταση…βολής κι έτσι το πρώτο μέρος έκλεισε με τη Σερβία μπροστά στο σκορ με 23-20.
Στη δεύτερη περίοδο η Ελλάδα ισοφάρισε 28-28, αλλά με γρήγορο σερί 4-0 οι Σέρβοι ξέφυγαν και πάλι με 32-28, ενώ 5.34’’ πριν τη λήξη με το δεύτερο τρίποντο του Μπογκντάνοβιτς η διαφορά ανέβηκε στη μέγιστη τιμή της (35-30).
Με πέντε διαδοχικούς πόντους του Μάντζαρη η εθνική μας ισοφάρισε (35-35) και στο τελευταίο λεπτό με τρίποντο του Ζήση το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα πέρασε μπροστά για πρώτη φορά μετά από 19 λεπτά με 42-41. Ο Κάλινιτς που έκανε τη ζημιά στο πρώτο ημίχρονο (12π.) με καλάθι και φάουλ διαμόρφωσε το 46-42 (σκορ 20λεπτου).
Όπως συνέβη και στο πρώτο μέρος, έτσι και στο τρίτο δεκάλεπτο οι Σέρβοι συνέχισαν με εκπληκτικά ποσοστά ευστοχίας και ξέφυγαν ακόμη και με 7 πόντους (59-52) περίπου 4 λεπτά πριν τη λήξη της περιόδου, ενώ 1.36’’ η διαφορά ανέβηκε στο +11 (64-53).
Η τέταρτη περίοδος ήταν πραγματικό «ναυάγιο» για το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα, που βρέθηκε να χάνει με 20 πόντους (80-60). Με ηγέτη το Μπογκντάνοβιτς (21π.) η Σερβία με (9/17τρ.) έφτασε άνετα στη μεγάλη νίκη που της χάρισε και το εισιτήριο για τους «8» του Μουντοσμπάσκετ.

Για την εθνική;
#4 Μάντζαρης: 5 π. , 0 ρ. , 1 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- 1 , PIR 5  σε 11'
#5 Μπουρούσης: 9 π. , 5 ρ. , 2 ασ. , 3 λ. , 2 κλ. , 0 κοψ. , +/- -12 , PIR 12  σε 29'
#6 Ζήσης: 12 π. , 0 ρ. , 3 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -14 , PIR 9  σε 29'
#7 Βασιλειάδης: 6 π. , 0 ρ. , 2 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -12 , PIR 5  σε 17'
#8 Καλάθης: 14 π. , 5 ρ. , 2 ασ. , 2 λ. , 2 κλ. , 0 κοψ. , +/- -11 , PIR 14  σε 26'
#9 Γλυνιαδάκης: DNP
#10 Παπανικολάου: 1 π. , 2 ρ. , 0 ασ. , 2 λ. , 2 κλ. , 1 κοψ. , +/- -8 , PIR 0  σε 16'
#11 Σλούκας: 0 π. , 1 ρ. , 0 ασ. , 0 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -8 , PIR -1  σε 7'
#12 Καϊμακόγλου: 6 π. , 6 ρ. , 1 ασ. , 2 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -11 , PIR 9  σε 23'
#13 Αντετοκούνμπο: 7 π. , 2 ρ. , 0 ασ. , 4 λ. , 0 κλ. , 1 κοψ. , +/- 0 , PIR 6  σε 14'
#14 Βουγιούκας: 0 π. , 0 ρ. , 0 ασ. , 1 λ. , 0 κλ. , 0 κοψ. , +/- -2 , PIR -2  σε 3'
#15 Πρίντεζης: 12 π. , 4 ρ. , 5 ασ. , 0 λ. , 2 κλ. , 0 κοψ. , +/- -12 , PIR 18  σε 24'

Συνολική στατιστική:
15/31 2PFG (48,4%) - 9/24 3PFG (37,5%) - 15/18 FT (83,3%) 
29 ρ. (6-23) - 16 ασ. - 14 λ. - 8 κλ. - 2 κοψ.

MVP (FIBA): Πρίντεζης - PIR 18
1ος σκόρερ: Καλάθης 14 π.
1ος ριμπάουντερ: Καϊμακόγλου 6 ρ.
1ος πασέρ: Πρίντεζης 5 ασ.

Στα + 
- εμφάνιση Πρίντεζη, Ζήση, Καλάθη
- καλός στην άμυνα ο Μάντζαρης - ίσως έπρεπε να ξαναχρησιμοποιηθεί στο 2ο ημίχρονο
- Καλάθης και πάλι πρώτος σκόρερ
- έβαλε τρίποντο ο Αντετοκούνμπο! 

Στα - 
- οι δύο ομάδες έχουν παρόμοια στατιστικά (πχ. ακριβώς ίδια ριμπάουντ και τρίποντα) - η διαφορά έγινε στα 4 λιγότερα λάθη των Σέρβων και στα υψηλότερα ποσοστά ευστοχίας τους (55% διπ. - 53% τριπ.)
- χάσαμε τη μάχη της ρακέτας, έκαναν πάρτι τα 5άρια των Σέρβων - έπρεπε ο Κατσικάρης να βάλει το Γλυνιδάκη και περισσότερο το Βουγιούκα που αγωνίστηκε μόλις 3', παρότι δεν ταίριαζε στα βαριά κορμιά των Σέρβων, αλλά σίγουρα για να δώσει ανάσες στον Μπουρούση και περισσότερο να ξαθαρίσει το μυαλό του
- ευστοχήσαμε μόλις σε 15 δίποντα (15/31)
- κακή βραδιά για τους περισσότερους διεθνείς

Play of the night: κατέβασμα Μπουρούση και πάσα αριστερά σε Αντετοκούνμπο και ωραίο τελείωμα με κάρφωμα στο 2ο δεκάλεπτο - δείτε το εδώ

Highlights: 
εδώ
Full game match: εδώ

Δηλώσεις
Ο ομοσπονδιακός προπονητής, Φώτης Κατσικάρης, παραδέχθηκε ότι η εθνική ομάδα έκανε το χειρότερό της παιχνίδι στο Παγκόσμιο Κύπελλο της Ισπανίας.
«Κάναμε το χειρότερό μας παιχνίδι. Από το ξεκίνημα η Σερβία ήταν καλύτερη. Ο τρόπος που προσεγγίσαμε το παιχνίδι από την αρχή ήταν απαράδεκτος και μετά ήταν δύσκολο να επιστρέψουμε γιατί οι αντίπαλοι έκαναν ένα εξαιρετικό ματς. Μας τιμώρησαν σε κάθε ευκαιρία. Ο Μπουρούσης δεν είχε την ενέργεια για να βοηθήσει από την αρχή μέχρι το τέλος . Συγχαίρω τη Σερβία, ήταν πολύ καλύτεροι από μας και τους εύχομαι καλή επιτυχία στη συνέχεια».
Αναφερόμενος στην πορεία της «γαλανόλευκης» στο τουρνουά, ανέφερε: «Είμαι περήφανος για την ομάδα. Ξέρουμε καλά το σύστημα της διοργάνωσης, παίξαμε πολύ καλά στην πρώτη φάση, αλλά το νοκ άουτ ήμασταν κακοί. Αξίζαμε κάτι παραπάνω σε αυτή τη διοργάνωση. Περίμενα να παλέψουμε περισσότερο».
Για το πού αποδίδει την κακή εμφάνιση, είπε: «Οι παίκτες το ήθελαν περισσότερο από τον καθέναν. Είναι απογοητευμένοι όχι μόνο για την ήττα, αλλά για το πώς παίξαμε. Δεν παίξαμε όπως ξέρουμε και αυτό πονά περισσότερο. Δυστυχώς πολύς κόσμος ήρθε να μας δει από την Ελλάδα, μας έβλεπαν από την τηλεόραση και θέλαμε να δείξουμε μια ομάδα με χαρακτήρα και καλό μπάσκετ, αλλά δεν τα καταφέραμε».
Επίσης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο αποχώρησης από τον πάγκο του αντιπροσωπευτικού συγκροτήματος: «Θα τα δούμε όλα στην Ελλάδα όταν επιστρέψουμε. Το σίγουρο είναι πως το ελληνικό μπάσκετ είναι περήφανο και θα βρίσκεται διαρκώς σε υψηλό επίπεδο. Είμαστε μια μικρή χώρα, αλλά θα έρθουν και οι επιτυχίες. Ξέρουμε ο κόσμος έχει απαιτήσεις, αλλά θα πρέπει να κάνουμε υπομονή και να συνεχίσουμε τη δουλειά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Devotion