Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2013

Νίκη για τον Ολυμπιακό στο ντέρμπι

Σε ένα ματς που δε διεκδίκησε δάφνες ποιότητας, ο Ολυμπιακός αναδείχτηκε νικητής με 55-45 υπέρ του Παναθηναϊκού. Οι απουσίες και οι πολλοί τραυματισμοί επηρέασαν το παιχνίδι των δύο ομάδων και το ρυθμό γενικότερα του παιχνιδιού. Το ζητούμενο για τους δύο προπονητές σε αυτή τη χρονική περίοδο, ήταν η νίκη.

Αρχικές 5άδες:
ΟΣΦΠ: Μάντζαρης - Σπανούλης - Περπέρογλου - Πρίντεζης - Σίμονς
ΠΑΟ: Διαμαντίδης - Παπάς - Ματσιούλις - Γκιστ - Λάσμε

Το χρονικό και η ανάλυση του αγώνα
Καλές και κλειστές άμυνες και για τις δύο ομάδες, με δυσκολία να πάρουν πόντους μέσα από τη ρακέτα. Το βάρος των επιθέσεων για τον Παναθηναϊκό ανέλαβε ο Δημήτρης Διαμαντίδης με άστοχες αρχικά προσπάθειες. Τάση για ποστάρισμα Ματσιούλις στον Περπέρογλου. Συνέχισε ο Μαυροκεφαλίδης με 3 σερί άστοχα σουταπό τα pick & pop με Διαμαντίδη. Από την άλλη πλευρά ο Ολυμπιακός χωρίς σαφή επιθετικό προσανατολισμό, με πολλά pick & roll να προσπαθεί να σπάσει την άμυνα των πράσινων. Χαρακτηριστικό της άμυνας του Παναθηναίκού η επιθετική αντιμετώπιση στα σκριν, κάτι που είχε αποτέλεσμα καθώς ο Σπανούλης δε μοίρασε σωστά τη μπάλα. Ο Ολυμπιακός πήρε "ανάσα" με την είσοδο του Λοτζέσκι λίγα λεπτά πριν την λήξη του δεκαλέπτου καθώς βρήκε έναν παίκτη να παίρνει τη μπάλα με πρόθεση τελειώσει φάσεις. Με σερί 7-0 ο Ολυμπιακός γυρίζει το 9-13 εις βάρος του σε 16-13.


Το 2ο δεκάλεπτο ξεκινά με τρίποντα των Λοτζέσκι και Περπέρογλου να δίνουν στον Ολυμπιακό προβάδισμα +8 (22-14). Σειρά του Παναθηναίκού για σερί 0-9 με κύριο εκφραστή το Διαμαντίδη. Ισορροπημένο το παιχνίδι και με Λοτζέσκι και Διαμαντίδη να σκοράρουν εκατέρωθεν, το σκορ έκλεισε στο 29-27 για ημίχρονο.

Με 7 πόντους του Πρίντεζη για τον Ολυμπιακό ξεκινά το 3ο δεκάλεπτο. Τη σκυτάλη παίρνει ο Σλούκας που αναλαμβάνει για το υπόλοιπο του ματς το σκοράρισμα για τον Ολυμπιακό, καθώς ο Σπανούλης είναι εκτός ρυθμού. Οι ερυθρόλευκοι χτίζουν σιγά σιγά προβάδισμα και το σκορ δεκαλέπτου διαμορφώνεται στο 44-36. 

Τελευταίο δεκάλεπτο και ο ηγέτης του Παναθηναϊκού 3D βλέποντας πως η ομάδα του σκοράρει με το σταγονόμετρο (12π/δεκάλεπτο ως τότε), αναλαμβάνει να πάρει προσωπικές ενέργειες με drive και σουτ (εύστοχα). Από την άλλη ο Σλούκας δείχνει ζεστός και πληρώνει με το ίδιο νόμισμα την άμυνα των πράσινων. Ο Παναθηναϊκός δεν καταφέρνει να μαζέψει τη διαφορά έχοντας πολλά άστοχα σουτ (18/61 FG - 29,5%) με απόρροια το τελικό 55-45.

Οι σκόρερ
Για τον Ολυμπιακό:
Πέτγουει 3, Ντάνστον 3, Σπανούλης 2, Περπέρογλου 3, Σλούκας 9, Σίμονς 2, Λοτζέσκι 14, Πρίντεζης 12, Μπέγκιτς, Μάντζαρης 7. Κατσίβελης και Αγραβάνης δεν αγωνσίτηκαν.

Για τον Παναθηναϊκό
Μπράμος 3, Κάρι 2, Μπατίστ 5, Φώτσης 5, Ούκιτς 1, Λάσμε 2, Μαυροκεφαλίδης 8, Διαμαντίδης 16, Γκιστ, Παππάς 6, Ματσιούλις. Δεν αγψνίοστηκε ο Γιάνκοβιτς.


MVP
Ματ Λοτζέσκι 
(σε 19 λεπτά: 14 π., 4/4 FG, 5/5 FT, 3 ρ., 1 ασ.)
Όχι μόνο για τους πόντους και το "scorer instinct" αλλά και για το γεγονός ότι έκανε τη διαφορά όταν κόλλησαν στο σκορ οι ερυθρόλευκοι.





Που είναι τα 5άρια; 
Αμφότεροι έπαιξαν πολύ καλή άμυνα και η πρόσβαση στα καλάθια δεν ήταν εύκολη. Ως συνέπεια πήραν και οι δύο ομάδες πολλά σουτ, όχι όλα με καλές προϋποθέσεις και το παιχνίδι ουσιαστικά επιθετικά παίχτηκε και κρίθηκε στην περιφέρεια. Για τον Ολυμπιακό, οι Σίμονς και Ντάνστον προσέφεραν τα μέγιστα αμυντικά, αλλά επιθετικά έδειξαν να "φοβούνται να πάρουν" επιθέσεις καθώς όταν έπαιρναν τη μπάλα, αντί να προσπαθήσουν να ποστάρουν σωστά και να τελειώσουν φάσεις ή να μοιράσουν μπάλα στην αδύνατη πλευρά για ελεύθερα σουτ, αμέσως κοίταζαν πως θα την πασάρουν και να πάνε για σκριν στα γκαρντ. Ελάχιστα pick & roll βγήκαν για τον Ολυμπιακό.Ο Πέτγουει δε, το μόνο που είχε να επιδείξει ήταν πολλά άστοχα σουτ από την περιφέρεια (1/6 τρίποντα). Δεν παραβλέπουμε το γεγονός και ότι ο Μπέγκιτς ήταν ανέτοιμος.

Από την άλλη ο Μαυροκεφαλίδης στα γνώριμα pick & pop και σουτάκι από τα 5 μέτρα, ελάχιστες φορές απείλησε με πλάτη. Μοναδική εξαίρεση ο Μπατίστ που προσπάθησε να παίξει με πλάτη, αλλά δεν ήταν πάντα αποτελεσματικός (1/3 2FG).

Σαφώς και οι δύο ομάδες δεν είναι έτοιμες. Πρέπει να προσαρμόσουν το παιχνίδι τους ώστε να πάρουν πόντους και από τη θέση 5.


Μας άρεσε
- πολλοί Έλληνες και στις δύο ομάδες
- καλές άμυνες
- εμφάνιση Λοτζέσκι - Σλούκα
- εμφάνιση Διαμαντίδη - Φώτση
- άμυνα Παππά στο Σπανούλη

Δε μας άρεσε
- εμφάνιση Σπανούλη, δεν πάσαρε ποτέ στα pick & roll, σπάνια έκανε drive
- φοβία Ντάνστον να εκτελέσει
- αστοχία Παππά
- χαμένα σουτ Πέτγουει

Δείτε την περίληψη και τα στιγμιότυπα του αγώνα:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Devotion