Δευτέρα 25 Ιανουαρίου 2016

Κρίση ταυτότητας

Κακή άμυνα χωρίς ενέργεια στα hedge out, στατικός και καλά κλεισμένος στην επίθεση από την καλοστημένη άμυνα του Σάρας που πήρε το ρίσκο να αφήσει τα σουτ στους ερυθρόλευκους που είχαν πολύ άσχημα ποσοστά (38% διπ. - 20% τριπ.). Ο Λιθουανός coach έκλεισε πολύ αποτελεσματικά τους διαδρόμους και θωράκισε τη ρακέτα του, με αποτέλεσμα ο άπειρος Μιλουτίνοφ και ο λαβωμένος Πρίντεζης να έχουν προβλήματα... Έτσι το αποκαρδιωτικό 75-55 είναι γεγονός και ο Ολυμπιακός με 2-2 στα 4 πρώτα ματς και με βαρύ πρόγραμμα να ακολουθεί (Ρεάλ, Χίμκι, ΤΣΣΚΑ, Μπαρτσελόνα) απαιτείται άμεσα να δείξει συγκέντρωση και συσπείρωση. Οι πολλοί τραυματισμοί και παράλληλα οι αλλαγές μέσα στην ίδια σεζόν έχουν αποπροσανατολίσει τον επιθετικό τρόπο ανάπτυξης των ερυθρόλευκων, που πλέον είναι πολύ προβλέψιμοι.


Πηγή contra.gr: Σωτήρης Γεωργίου
Τίποτα δεν έδειχνε τι θα ακολουθούσε. Ο Ολυμπιακός δεν είχε στείλει κανένα αγωνιστικό μήνυμα... κρίσης πριν από το γενικό μπλακ άουτ και το διπλό κάζο που ήρθε να του φέρει βαρυχειμωνιά και όχι μόνο... Οι "ερυθρόλευκοι" ξεκίνησαν με αυτοκρατορικές εμφανίσεις και επιβλητικές νίκες κόντρα σε Μπαρτσελόνα και Μπασκόνια και στη συνέχεια ήρθαν οι δύο διαδοχικές κακές εμφανίσεις, οι χειρότερες της τελευταίας 5ετίας. Ο διασυρμός από την Μπάμπεργκ εντός (ναι, είναι διασυρμός όταν χάνεις με 24 πόντους μέσα στην έδρα σου από τους Γερμανούς, όσο κι αν μείωσες στο τέλος γιατί πολύ απλά είσαι ο Ολυμπιακός και όχι η Τσεντεβίτα για να πεις ότι "δεν έκατσε το παιχνίδι") έφερε σημάδια ανησυχίας.

Ολυμπιακός σε κρίση

Για να είμαι ειλικρινής εξ αρχής, έχω ενστάσεις για την επιθετική ισχύ των "ερυθρολεύκων", αν λείπουν ή δεν είναι καλά οι δύο σταρ του, Σπανούλης και Πρίντεζης. Αλλά επειδή θεωρώ τον περσινό φιναλίστ την πιο σοβαρή και δουλεμένη ομάδα στη διοργάνωση, δεν μπορούσα να φανταστώ ότι δεν θα αντιδράσει, όπως πολλές φορές έχει κάνει στο ΣΕΦ. Έπεσα έξω. Πλέον είναι φανερό ότι ο Ολυμπιακός είναι σε κρίση αγωνιστική και κινδυνεύει με... εκτροχιασμό.
 Από την αρχή έχουμε συμφωνήσει ότι στο σύγχρονο μπάσκετ η άμυνα είναι σημείο αναφοράς για να κερδίσεις όμως ακόμη και τους... μικρούς πρέπει να βάλεις την μπαλίτσα στο καλάθι. Ποιος τη βάζει όμως από τον Ολυμπιακό, αν δεν είναι καλά ο Σπανούλης; Κι αν δεν είναι και ο Πρίντεζης, ο μοναδικός ψηλός με καθαρή έφεση στο σκορ. Χωρίς αυτούς ο Ολυμπιακός είναι μια ομάδα προβλέψιμη με σκορ 65 μάξιμουμ 70 πόντων. Η πιεστική άμυνα θα φέρει 3-4 αιφνιδιασμούς, αλλά δεν κερδίζεις από αυτούς γιατί υπάρχει και το σετ μπάσκετ. Και μόλις οι "ερυθρόλευκοι" πάνε σε σεταρισμένο μπάσκετ είναι μια στατική ομάδα.
Τι μένει; Το τρίποντο. Με ποιόν όμως; Ο Λοτζέσκι, ο καλύτερος σουτέρ λείπει και οι Μάντζαρης- Παπαπέτρου είναι με τα... φεγγάρια τους. Γι' αυτό ο Ολυμπιακός έχει το χαμηλότερο ποσοστό στο τρίποντο τα τελευταία χρόνια. Και γι' αυτό ο Γιασικεβίτσιους τον "διάβασε" τόσο καλά που τον έβαλε σε ζώνη ή άμυνες χώρου για να τον προκαλεί να σουτάρει, παίζοντας με την ψυχολογία του. Ο Λιθουανός -πρώτος προπονητής πια- ξέρει πολύ καλά τα περί ψυχολογίας, ειδικά στο σουτ.

Ξεχνά το πλεονέκτημα έδρας

Ο Ολυμπιακός είναι σε κρίση, τελεία και παύλα. Οι ήττες σοκ από Μπάμπεργκ και Ζαλγκίρις, η πρώτη μάλιστα εντός, είναι οι χειρότερες δυνατές στη δεύτερη φάση. Πονάνε και δεν καλύπτονται παρά μόνο με διπλό σε Ρεάλ, Μπάρτσα, ΤΣΣΚΑ και στην καλύτερη με Χίμκι. Ενώ ήθελε να ξεκινήσει με 4/4 για να είναι αισθάνεται φαβορί ή έστω με 3/4, ο Ολυμπιακός βρίσκεται στο 2/4 και κυνηγά. Από τη μια τον βολεύει το γεγονός πως χάνουν και οι άλλοι μεγάλοι, αλλά, αν το δούμε... αλλιώς, πλέον μπαίνουν στο κόλπο της πρόκρισης και οι άλλοι.
Πλέον, αν και μπορεί να δούμε πολλά και πολλές ανατροπές, ρεαλιστικά ο Ολυμπιακός ξεχνά μάλλον το πλεονέκτημα της έδρας και πάει για την πρόκριση, αφού είναι και στον πιο δύσκολο όμιλο όλων των εποχών. Τώρα έχει την πίεση. Μια πίεση που μεγαλώνει για όλους με το ντέρμπι που ακολουθεί στο ΣΕΦ.  Αν ο Ολυμπιακός χάσει, θα μπει σε περιπέτειες, θα πέσει η ψυχολογία του και θα υπάρξει γκρίνια και κριτική. Αν κερδίσει τη Δευτέρα, θα ηρεμήσει και θα βάλει το κεφάλι κάτω να δουλέψει. Μην ψάχνουμε να βρούμε τι έγινε σήμερα και πώς τον παίζουν οι άλλες ομάδες.
Οι έξυπνοι προπονητές παίρνουν το ρίσκο. Δίνουν το σουτ στον Ολυμπιακό και του κόβουν τα ντράιβ και τα πικ εν ρολ. Πολύ περισσότερο βλέποντας ότι ο Σπανούλης άρχισε να μεγαλώνει. Και η Μπάμπεργκ και η Ζαλγκίρις έχουν στιλ... Πεδουλάκη την εποχή που ήταν στον Παναθηναϊκό. Θωρακίζονται στην άμυνα και προκαλούν τον Ολυμπιακό να σουτάρει παίζοντας με την ψυχολογία του. Αν λοιπόν οι "ερυθρόλευκοι" δεν παίζουν τρομερή άμυνα για να τρέξουν στο τρανζίσιον σε ανοιχτό γήπεδο, θα πρέπει να περιμένουν τον Σπανούλη σε μεγάλη βραδιά και σταθερό Πρίντεζη ως σημείο αναφοράς όταν δεν βγαίνει το πιν εν ρολ. Ο "Kill Bill" όμως δεν έχει τα παλιά ρεφλέξ όσο περνά ο καιρός. Αλλιώς πάνε σε... ρουλέτα με το τρίποντο.
Ο... αμούστακος Σπανούλης που περπατούσε
Η κούραση (και από τραυματισμό) του Πρίντεζη που είναι δεδομένη και ο Σπανούλης που δεν μπορεί λόγω ηλικίας να είναι ο παλιός καλός αρχηγός φέρνουν τον Ολυμπιακό σε κρίση. Είναι ενδεικτικό ότι ο Σπανούλης ουσιαστικά... περπατούσε και δεν μπορούσε ούτε να σκοράρει ούτε να δημιουργήσει. Μάλιστα, σε δύο συνεχόμενες φάσεις μπερδεύτηκε σαν αμούστακος πόιντ γκαρντ, προσπαθώντας να... τρυπήσει την αντίπαλη άμυνα.
Αγωνιστικά ο Ολυμπιακός πνίγηκε στις άμυνες χώρου. Όταν έχεις 2/17 τρίποντα μέχρι το 27' και όταν έχεις 31 πόντους στο 27' και μόλις 2 πόντους στα πρώτα 8' της 4ης περιόδου (!), δεν έχεις τύχη. Και πώς να έχεις όταν δεν ρισκάρεις με χαμηλό σχήμα (λάθος του Σφαιρόπουλου και ας είχε τον βαρύ σέντερ Βουγιούκα ο "Σάρας", καθώς έπρεπε να ρισκάρει με Πρίντεζη ή Αγραβάνη στο σέντερ) κι όταν ο Μιλουτίνοφ κρατάει με... βαρίδια την ομάδα που έχει μάθει να παίζει με τις αλλαγές στην άμυνα, να βγάζει ενέργεια και να έχει τέλειες επιστροφές.
Ακόμα κι έτσι ο Ολυμπιακός ηττήθηκε με διαφορά 10 πόντων από μια ομάδα που δεν σούταρε καν, αλλά έβαζε την μπάλα μέσα, σουτάροντας μόλις 6 τρίποντα. Εκεί οι "ερυθρόλευκοι", παρά τα άπειρα κορμιά που έχουν, έχασαν κατά κράτος από μια ομάδα χωρίς Αμερικανούς και με χαμηλό μπάτζετ.

Η άμυνα δεν είναι πανάκεια

Ο Σφαιρόπουλος ηττήθηκε κατά κράτος από τον "Σάρας", με τον ίδιο τρόπο που ηττήθηκε από την Μπάμπεργκ. Ο Έλληνας κόουτς είδε ότι η άμυνα δεν είναι... πανάκεια, αλλά η μισή δουλειά. Ο Σπανούλης ήταν αόρατος με μηδέν δημιουργία, έκρηξη και ταχύτητα. Ο Πρίντεζης κουρασμένος σε ένα από τα χειρότερα παιχνίδια του. Ο Χάντερ έπρεπε να παίξει περισσότερο, λάθος του κόουτς. Ο Όντομ έβαλε πόντους από βολές, αλλά δεν λέει κάτι αυτό, δεν μπορούσε να αλλάξει μόνος την κατάσταση.
Ο Παπαπέτρου στάσιμος και μέτριος πάλι έως και άφαντος. Ο Στρόμπερι κακός. Για τον Μιλουτίνοφ τα είπαμε. Ο Αγραβάνης σε 8' δεν... ακούμπησε καν την μπάλα. Ο Μάντζαρης αόρατος επίσης και ο Χάκετ έτρεξε λίγο. Ο Αθηναίου σε 6' δεν έκανε κάτι σε αντίθεση με άλλες φορές επηρεασμένος από το γεγονός πως δεν θα έχει πλέον χρόνο συμμετοχής.
Official Euroleague Report

Zalgiris stuns Olympiacos, 75-55, for first win under Saras

In the Euroleague home debut for Sarunas Jasikevicius as head coach, Zalgiris Kaunas put its defense on parade to down mighty Olympiacos Piraeus 75-55 and seize its first victory in Top 16 Group F. The 20-point margin was Zalgiris's biggest victory ever against the Reds, who matched their fourth-lowest point total in the Euroleague this century. Zalgiris is now 1-3 in Group F and Olympiacos fell to 2-2 and a five-way tie for second place. Zalgiris gave Olympiacos, the Euroleague's best defense this season, a taste of its own medicine by limiting the Reds to a single field goal for almost 15 minutes on either side of halftime then holding them scoreless for the first 5 minutes of the fourth quarter. Paulius Jankunas led the winners with 18 points. Ian Vougioukas followed with 13 points, while Renaldas Seibutis and Edgaras Ulanovas had 11 each. Olympiacos had just one double-digit scorer, Darius Johnson-Odom with 11 points in 11 minutes, while being held to 38% two-point and 20% three-point shooting. The Reds struggled at the free throw line through the first three quarters, too, impeding their comeback attempts. Conversely, Zalgiris went 21 for 22 on foul shots.

FIRST QUARTER: Reds rebound from slow start

Lukas Lekavicius, making his first start of the season, got fouled on a three-pointer and downed all of his free throws for a 3-0 Zalgiris lead. Ioannis Papapetrou matched that with his team's first shot. Jankunas rolled in a hook shot before Siebutis, too, got and made 3 free throws for an 8-3 scoreboard. Vassilis Spanoulis threaded the needle to Georgios Printezis for a layup. After Lekavicius made a one-hander in the lane, Printezis was back with a three-pointer, and when Nikola Milutinov put back a miss, Olympiacos had a 10-10 tie. After a timeout, Spanoulis did the honors of giving Olympiacos its first lead with a clean, foul-line jumper. Jankunas evened the score with free throws, but Spanoulis drove strong to take back the lead. Ulanovas hit 1 of 2 at the line, as did Othello Hunter. And when Vougioukas tipped in his own miss, Hunter matched him at the other end with a spectacular dunk off an offensive rebound. Brock Motum's free throws evened the score again, but 1 of 2 from the line by Spanoulis put the visitors in front, 17-18, after 10 minutes.

SECOND QUARTER: Zalgiris defense shuts down Olympiacos

Daniel Hackett dropped an elbow jumper and Hunter a jump hook from the paint as Olympiacos upped its lead to start the second quarter. Vougioukas restarted the Zalgiris offense with a hook shot, but Hackett matched it with a fall-back jumper at 19-24. A lull then ended with Motum feeding Vougioukas for a dunk and the accompanying free throw to make it 22-24. Next, Martynas Pocius put his head down, drove baseline and tied the score. Then Ulanovas tipped a rebound to Jankunas who put Zalgiris back in front, 26-24. Olympiacos continued missing open shots until a free throw by Spanoulis ended a more than five-minute scoring drought, but Jankunas answered with a runaway dunk. When Printezis did the same, Ulanovas bettered him with a three-point play started by a tough hook shot as Zalgiris's lead moved to 31-27. Missed free throws by Hunter gave Zalgiris a final chance to extend the lead, and Pocius made that happen by feeding Motum for an easy layup. As such, the hosts stormed into halftime ahead by 33-27 after holding Olympiacos to just 3 free throws over the last 7:25 of the second quarter.

THIRD QUARTER: Vougioukas, Zalgiris stretch advantage

Milutinov tipped in an Olympiacos miss to end his team's eight-minute stretch without a field goal. But Ulanovas responded from long range and Jankunas backed down for a fadeaway jumper and a 38-29 Zalgiris advantage. Lekavicius drove the lane, pivoted and banked in a layup for the first double-digit lead, 40-29, forcing an Olympiacos timeout. Hunter made 1 of 2 free throws but otherwise Olympiacos couldn't buy points as Spanoulis missed an open triple, making the visitors 2 for 15 from downtown until then. Hackett missed 1 of 2 free throws, as well, to make it 40-31. Ulanovas downed a pretty hook shot before Hunter flushed another miss. Motum scored on a feed from Vougioukas that turned into a three-point play at 45-33. But after futility for much of the game until then, Olympiacos suddenly got a pair of three-pointers to fall from D.J. Strawberry and Vangelis Mantzaris. Vougioukas kept scoring with a couple inside baskets and Olympiacos kept splitting free throws, but was able to pull within 49-42. Motum made 2 of 2 for Zalgiris before Johnson-Odom kept Olympaicos strong from the arc. Olivier Hanlan then got his first points on free throws to finish the third quarter with Zalgiris holding onto a 53-45 edge.

FOURTH QUARTER: Seibutis makes sure!

Two scoreless minutes to open the fourth quarter were broken by Mantas Kalnietis, in his last game with Zalgiris, feeding Jankunas in a crowd for a layup and a new double-digit edge, 55-45. The Zalgiris defense continued to dominate as Jankunas hit from the baseline to make it 57-45, matching the game's high lead until then. But the hosts were not done. Seibutis took a pass from Jankunas and turned it into an acrobatic reverse-and-free throw at 60-45. Hackett got 2 points back at the foul line, ending his team's five-minute scoring drought, but Kalnietis hit a fall-down runner in the paint and Vougioukas downed a hook shot as the lead climbed to 64-47 with 3 minutes left. The best was yet to come for the Kaunas crowd, however, as Seibutis struck from the corner with a triple good for a 20-point advantage, 67-47. Seibutis would be back with a final turnaround swish in the final minute to give keep the Zalgiris fans on their feet all the way to the finish of a victory that will be remembered in Kaunas for a long, long time!
Edgaras Ulanovas - Zalgiris Kaunas - EB15

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Devotion